Comunicat de presă

După ce coaliţia PSD – ALDE a amânat până în luna februarie (nepermis de mult) votarea bugetului, şi asta doar pentru a face jocul unor condamnaţi penal, precum Liviu Dragnea sau Darius Vâlcov, constatăm cât de nerealist este proiectul depus spre dezbatere. Este suficient să ne gândim la faptul că el porneşte de la premisa că vom avea o creştere economică de 5,5%, în condiţiile în care Comisia Europeană prognozează o creştere de maximum 3,8%, pentru a vedea cât de mare este pericolul prăbuşirii acestor calcule avansate. La fel s-a întâmplat şi cu bugetul pe anul trecut. Estimarea era pentru o creştere de 5,5%, iar cifrele au arătat în final altfel. Doar 4,5% creştere economică. Astfel a fost nevoie de tăieri băneşti la investiţii, cultură şi, mai grav, sănătate şi învăţământ.

Voi vota împotriva acestui proiect de buget. În calitate de membru al Comisiei Buget-Finanţe, precizez că, în primul rând, el afectează comunităţile locale, din cauza transferului către acestea a unor obligaţii financiare, cum ar fi salariile asistenţilor persoanelor cu dizabilităţi, de exemplu. Nu este normal să ne batem joc de aceşti oameni, la fel cum nu este normal ca PSD să respingă amendamentele depuse de noi. Referitor la judeţul Maramureş, eu am avut peste 270 de amendamente la proiectul Legii Bugetului de Stat pentru 2019, care vizează comunităţi locale. În primul rând, am cerut câte o creşă pentru fiecare comună din judeţ, ca parte integrantă a „Programului Naţional de Dezvoltare Locală”.

De asemenea, am depus amendamente pentru achiziţionarea unei maşini de ambulanţă pentru fiecare comună din judeţ, indiferent de culoarea politică a primarului sau a partidelor dominante din consiliul local. Deşi aceste investiţii nu vin în contradicţie cu programul de guvernare al actualei puteri, propunerile au fost respinse. Aşa înţelege PSD să îşi respecte cuvântul, acesta e respectul arătat comunităţilor locale care au votat pentru o Românie mai bună. O Românie căzută pe mâna unor găşcari cu interese financiare incredibile, ce nu vor face altceva decât să dirijeze banii în zonele lor de influenţă, poporul fiind ultimul la care se gândesc.

Deputat Adrian Todoran, vicepreşedinte PMP