Agricultura este una dintre oportunităţile reale pe care România le are în competiţia europeană de valorificare a resurselor proprii şi impunerea produselor autohtone pe piaţa internă. În ciuda numeroaselor dificultăţi întâmpinate, fermierii români se încăpăţânează să facă agricultură, să are terenurile, să le cultive şi să dezvolte noi ferme pentru creşterea animalelor. Spre deosebire de alte state, care pun accent mare pe susţinerea acestui domeniu, România face prea puţin pentru agricultori, în timp ce aşteptările sunt ridicate.

Politica agricolă şi de dezvoltare rurală adusă de PSD în Programul de Guvernare realizat în 2016, în laboratoarele „ilustrului” Darius Vâlcov, este doar o poveste. În continuare, fermierii români au probleme în a încasa subvenţiile APIA, fiind necesare luni bune până la efectuarea plăţilor către aceştia. Despăgubirile pentru pagubele produse culturilor sau efectivelor de animale necesită proceduri greoaie şi uneori interminabile, fapt ce îi determină de multe ori să renunţe la a mai aştepta vreun leu din partea statului. Suntem în mai 2019, dar fermierii maramureşeni nu au fost despăgubiţi încă pentru pagubele suferite în cursul anului trecut.

Cum încurajăm producţia locală? Cum simte agricultorul de subzistenţă faptul că autorităţile sunt alături de el? Se impune revizuirea politicii adoptate şi practicate în prezent, prin alocări financiare mai mari pentru acest sector. De asemenea, trebuie să avem în vedere nu doar pagubele trecute, ci şi cele prezente. Pentru că în acest an, foarte mulţi cultivatori de terenuri s-au plans de faptul că producţiile le-au fost compromise în totalitate (precum cele de porumb, cartofi etc), din cauza atacurilor porcilor mistreţi. Această problemă trebuie tratată la modul cel mai responsabil, pentru ca fermierul local să nu mai aibă grija culturilor de mâine, să simtă o siguranţă în ceea ce priveşte producţia sa.

Deputat Adrian Todoran

Comandat: Partidul Mişcarea Populară; Realizat: Rivulus Eprint SRL; CMF: 41190004