La Borşa, bătaia de joc la adresa mai multor familii cu copii de şcoală primară a luat sfârşit. Cei 17 micuţi au fost primiţi din nou în sălile de clasă, după ce directorul instituţiei a decis să pună lacăt pe clădirea în care aceştia au învăţat până în prezent şi să îi mute la o altă unitate de învăţământ, situată la câţiva kilometri distanţă. Încă de la luarea deciziei, părinţii s-au opus vehement, invocând faptul că într-o zonă montană, deplasarea este una dificilă, iar copiii de şcoală primară vor avea de suferit. Aşa s-a întâmplat şi cu elevii de gimnaziu de la aceeaşi şcoală, transferaţi la o altă unitate. Microbuzul care îi transporta s-a împotmolit în zăpadă, şoferul cerându-le copiilor să împingă maşina, pentru a o scoate din nămeţi.

Cazul şcolii abuziv închise de director, cu acceptul tacit al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al autorităţii locale din Borşa, a ajuns în atenţia ministrului Educaţiei. Deputatul Adrian Todoran, la care au apelat părinţii pentru a primi ajutor, a avut o luare de cuvânt în plenul Parlamentului, solicitându-i ministrului Daniel Breaz sa intervină de urgenţă în cazul de la Borşa, pentru ca elevii să poată avea acces la cursuri, în condiţiile în care părinţii nu au fost de acord cu mutarea copiilor şi nu au cedat presiunilor făcute de directorul şcolii.

Ulterior intervenţiei deputatului Adrian Todoran, reprezentanţii ISJ au cedat. O delegaţie a părinţilor s-a deplasat la Inspectoratul Şcolar, cerând conducerii să redeschidă şcoala. Reprezentanţii ISJ au admis formarea a două clase simultane la unitatea şcolară din Borşa, unde vor învăţa două grupe (clasele zero, întâi şi a doua, respectiv clasele a treia cu a patra).

„Este o victorie împotriva sistemului. Ştim foarte bine cât de politizate sunt instituţiile statului. Iar ISJ Maramureş nu face excepţie. Toată conducerea e îmbrăcată în roşu pesedist. La fel e şi administraţia din Borşa, începând cu primarul, consilierii oraşului sau angajaţii instituţiilor dependente de bugetul local. Faptul că oamenii au rămas pe poziţii şi nu au cedat presiunilor directorului sau insistenţelor Inspectoratului arată că se poate. Intervenţia mea în Parlament a fost una împotriva sistemului controlat de PSD.

Iată că am avut succes. Nu aş fi reuşit, dacă nu aveam sprijin din partea ex-viceprimarului Remus Timiş şi a părinţilor (care m-au ţinut mereu la curent cu ceea ce se întâmplă la şcoală). De asemenea, a fost esenţial faptul că am avut personal discuţii cu reprezentanţii Inspectoratului, ai părinţilor, ai dascălilor, precum şi ai presei maramureşene şi centrale, în faţa căreia se vede că autorităţile statului cedează, atunci când sunt prinse cu fapte abuzive şi cu încălcări flagrante ale legii. Pentru că închiderea definitivă a şcolii ar fi fost total ilegală şi ar fi arătat anumite interese financiare şi imobiliare existente în zonă.

Sunt foarte bucuros că am reuşit să contribui la redeschiderea şcolii şi să ofer un mic zâmbet copiilor, precum şi o mare satisfacţie părinţilor. S-a dovedit că a fi Împreună pentru Maramureş nu este doar un slogan, ci şi o stare de spirit. Uşa cabinetului meu este deschisă oricând, nu ţin telefonul pe silent niciodată, iar oricine doreşte să mă abordeze o poate face. Nu refuz să ajut şi să fac bine, atunci când situaţia îmi permite”, ne-a declarat deputatul Adrian Todoran.

Cătălin MAN