Responsabilitatea şi iubirea de ţară sunt mai presus de toate, crede deputatul PMP de Maramureş, Adrian Todoran. Într-un scurt interviu acordat după votul de învestitură primit de Guvernul Ludovic Orban în Parlamentul României, deputatul Partidului Mişcarea Populară explică prezenţa sa la vot, în contextul nevoii stringente pe care ţara o are în momentul de faţă în ceea ce priveşte funcţionarea Executivului.

Reporter: Aţi ales să luaţi parte la plenul Parlamentului pentru a vota învestirea Guvernului Orban, deşi riscul la care v-aţi supus nu este unul mic, având în vedere faptul că până şi în rândul parlamentarilor au fost înregistrate cazuri de infectare cu coronavirus.

Deputatul Adrian Todoran: Aşa este. Am fost conştient de riscul dat de situaţia actuală, când vedem că virusul asiatic a ajuns chiar în Parlamentul României, dar vorbim despre un vot ce afectează întreaga ţară. Este vorba despre guvern, instituţia ce are în acest moment ca principală sarcină gestionarea situaţiei de criză în care ne aflăm. În lipsa unui Executiv funcţional, ţara s-ar fi afundat în haos. Vedem că populaţia este panicată, vedem diverse mesaje contradictorii, al căror efect este de a crea confuzie, asistăm la o lipsă tot mai mare de încredere a oamenilor în puterea autorităţilor statului de a ţine lucrurile sub control şi a limita pe cât posibil numărul îmbolnăvirilor. Or lucrul acesta era imposibil fără un Guvern relativ stabil. Este un moment zero în ceea ce priveşte mobilizarea noastră ca naţie. Trebuie să înţelegem lucrul acesta şi să facem fiecare sacrificiul cu care suntem datori. De aceea am ales să mă prezint la vot (în condiţiile în care o treime dintre parlamentari au lipsit), pentru că ţara are nevoie de implicarea tuturor factorilor responsabili.

Reporter: Nu v-aţi gândit şi la familie?

Deputatul Adrian Todoran: Ba, da. Familia este pentru mine pe primul loc. Nu iau nicio decizie fără să mă gândesc la ai mei. Şi nu vă ascund că inclusiv fiica mea de şase ani mi-a spus că ar dori să stau acasă. Însă am ales să votez învestirea Executivului tocmai pentru că am fost convins de faptul că nu doar familia mea, ci şi toate celelalte din ţară ar fi avut de suferit dacă nu am fi avut Guvern. Faptul că am votat este spre binele şi sănătatea familiei mele. E drept, eu acum stau izolat, departe de ai mei, tocmai din cauză că există acest pericol ca şi eu să fi contactat coronavirus, însă nu am nicio urmă de regret. Viaţa merge înainte şi trebuie să facem mereu sacrificii.

Reporter: Preşedintele a anunţat starea de urgenţă. Cu ce ne va afecta asta?

Deputatul Adrian Todoran: Este o măsură normală şi firească. Populaţia nu va avea de suferit, decât în măsura în care vor exista limitări ale unor drepturi şi libertăţi în ceea ce priveşte numărul persoanelor adunate în acelaşi loc, circulaţia în anumite zone, restricţiile la frontieră sau închiderea anumitor instituţii sau localuri. Oamenii nu trebuie să se panicheze, trebuie să rămână calmi şi să respecte indicaţiile date de autorităţi. Igiena personală este extrem de importantă, precum şi evitarea zonelor aglomerate, protejarea căilor respiratorii, cât mai multă izolare şi o alimentaţie ce stimulează creşterea imunităţii. Va fi o perioadă mai grea, un test pentru noi şi de aceea trebuie să avem luciditate. Să nu asaltăm magazinele mari pentru a goli rafturile, pentru că nu facem decât să ne expunem riscurilor şi să creăm panică. Să ne imaginăm că dacă vom cumpăra într-o zi 10 litri de lapte, faţă de 1 litru cât punem în coş în mod obişnuit, după principiul să avem cât de mult, atunci 9 persoane vor rămâne fără lapte. Vom avea mai mult de aşteptat la cumpărături, dar asta nu trebuie să ne sperie şi să ne determine să cumpărăm fără măsură. Pentru că facem rău celor din jurul nostru şi, implicit, nouă.

Cătălin MAN