Zăcămintele pentroliere din Marea Neagră, cele care au făcut obiectul unui proiect de lege inițiat de Guvernul PSD-ALDE, privind operațiunile petroliere de tip offshore (pe mare), a fost contestat de deputatul PMP Adrian Todoran, încă de la început.

Proiectul de lege urmărea reglementarea modului de exploatare a resurselor petroliere din Marea Neagră, prețul și comercializarea acestora. Pentru ca toată lumea să înțeleagă semnificația majoră a acestei legi, trebuie spus că valoarea resurselor ce urmează a fi exploatate de companii străine este de zeci de miliarde euro, iar la cum arata la acea vreme forma proiectului de lege, majoritatea PSDALDE-UDMR promitea să vândă resursele cât se poate de ieftin, pe termen nedefinit și fără ca vreodată cineva să mai poată modifica respectivele condiții.

„Avem de aface cu o inițiativă dezastruoasă și umilitoare la adresa poporului român, prin care majoritatea parlamentară vrea să cedeze dreptul de exploatare a zăcămintelor din Marea Neagră, pe bani de nimic, în schimbul unor redevențe derizorii, fapt ce ar produce pierderi la bugetul de stat de ordinul miliardelor de euro.
Acest proiect de lege este problematic în ansamblul său, dar un impact catastrofal îl are articolul 18, ce prevede un nivel fix al redevenței pe toată durata exploatării. Altfel spus, firmele străine ne pot lua resursele la un preț infim, așa cum este fixat astăzi, România având un nivel al redevenței printre cele mai mici din Europa, fără ca statul român să mai poată crește vreodată nivelul acestei taxe. La fel de nociv este și articolul 19, care sfidează principii de natură fiscală, întrucât acestor companii străine li se aplică un regim privilegiat, urmând a fi scutite pentru viitor de orice creștere de impozit.

„Îndrăznește să crezi că PSD vinde România”, ăsta ar fi trebuit să fie sloganul social-democratilor în campanie, la cum vor să renunțe la resursele din Marea Neagră.

Atât eu în calitate de parlamentar și membru al Comisiei de buget, finanțe și bănci, cât și Partidul Mișcarea Populară, din care fac parte, ne opunem adoptării acestei legi în forma sa actuală. La acest vot, toți parlamentarii vom da un test de responsabilitate și moralitate în fața electoratului. Acum se va vedea cine luptă pentru interesul țării și viitorul copiilor noștri, dar și care sunt alesii capabili oricând de trădare în beneficiul unor câștiguri personale”, a spus la acea vreme deputatul PMP Adrian Todoran.

În urma demersurilor sale şi ale colegilor săi din Partidul Mişcarea Populară, acest proiect de lege a fost stopat.

Comandat: Partidul Mişcarea Populară; Realizat: Rivulus Eprint SRL; CMF: 41190004